Hur ser enhörningssituationen ut idag då? Bilden av enhörningar har ändrat sig mycket från att den först skapades. Bilden av en vacker, vit häst existerar fortfarande, men är inte den vanligaste, skulle jag vilja säga. Den klassiska varianten används ibland i fantasy-filmer och liknande som fortfarande vill ha en viss verklighetstrogen koppling (Harry Potter, för att nämna ett exempel). Annars har bilden av enhörningar ändrats mycket på senaste tiden. Till stor del har den blivit något som används i spel, barnfilmer och liknande, vilket har gjort att det skapats en mer barnanpassad version. Den ses ofta i starka färger, gärna rosa eller lila. Enhörningen är också starkt ihopkopplad med regnbågar och de två sakerna ses ofta på bilder tillsammans.

Enhörningen finns såklart med i andra spel förutom sådana anpassade till barn. Vi hittar till exempel flera spel inom online gaming världen. Enhörningar finns med i flertalet spelautomater som till exempel ”Enchanted Unicorn”, ”Magic of the Unicorn” och ”Mystical Unicorn”. Enhörningen ses även idag i mer seriösa sammanhang också, till exempel i Storbritanniens statsvapen. Där ser vi en enhörning och ett lejon på varsin sida om en sköld. I Skottlands statsvapen se vi istället en enhörning på varje sida. Den finns även med i några svenska adelsätters vapen. Det är alltså även idag en populär symbol, inte bara i oseriösa sammanhang.

Personligen kopplar jag ihop enhörningar med rosa, fluffiga moln och regnbågar. Vi kan bland annat se några enhörningar bland de andra ponnyerna i serien ”My Little Pony”, som växte sig väldigt populära under 1980-talet. Där nämns enhörningar mycket, och kan vara en av anledningarna till att de blivit så vanliga i liknande sammanhang idag. För barn beskrivs oftast enhörningen som ett vänligt djur med magiska krafter, som man bara får se om man är tillräckligt snäll. En annan film som gjort enhörningen väldigt populär är ”Despicable Me”, som lanserades 2010. I den filmen hittar en flicka vid namn Agnes en, som hon själv beskriver det, fluffig, rosa, enhörning som hon bara måste ha. Enhörningen är ett gosedjur i samma storlek som Agnes själv, och just den scenen när hon upptäcker enhörningen har blivit väldigt populär.