Vart kommer då dessa varelser ifrån? Det finns många historier bakom hur den uppkom, men en sak som är säker är att de har funnits ofantligt länge. Redan 400 f.Kr. började historierna strömma in om detta mystiska väsen med ett stort horn i ansiktet. Vem vet, från början var det kanske bara en ovanligt smal noshörning täckt i vitt damm som startade myterna? Vi vet ju alla hur tokigt det kan bli i viskleken, historier stämmer sällan överens med hur de var från början. Om historierna dessutom funnits ända sedan flera år före Kristus kan man verkligen tänka sig att den spårat ur fullständigt. Det är alltså oklart exakt när de första historierna började. En sak är i alla fall säker, diskussionen har pågått extremt länge!

I vilket fall som kom enhörningen att bli en viktig symbol i många avseenden. Den har bland annat avbildats i många djupt religiösa och symboliska sammanhang och har varit en viktig del i ett stort antal legender. Djuret har alltid ansetts ha magiska krafter, olika beroende på legend. Det ledde till att man försökte sälja saker relaterade till enhörningar, som sades ge olika positiva resultat för oss människor. Till exempel, enhörningspulver (pulveriserat enhörningshorn) var något som såldes på Europeiska apotek ända in på 1700-talet, då hornet ansågs hjälpa mot en rad olika sjukdomar, bland annat gikt och epilepsi. Man kunde även köpa hela horn som var upp till tre meter långa. Dessa horn såldes för dyra pengar och var högt eftertraktade. Någon riktig enhörning uppvisades dock aldrig i affärerna … Senare visade det sig att hornen i själva verket kom från narvalar, en slags val med en spiralvriden huggtand som kan bli upp till tre meter lång. Då tanden är väldigt lik det sätt enhörningshorn ofta framställs började man jaga narvalar och sälja deras tänder för att tjäna pengar, helt enkelt. När avslöjandet till slut kom fram blev naturligtvis de så kallade ”enhörningshornen” mycket mer svårsålda och ryktena om enhörningar förblev mystiska och minst lika omtalade.

Hur kommer det sig då att människor fortsatte tro på enhörningar, trots att det fanns bevis för falska horn osv? Det var helt enkelt så att det kom in fler och fler tips från människor som hävdade att de sett en eller flera enhörningar. Människor rapporterade att de sett enhörningar traska omkring, vilket såklart resulterade i stora skriverier. Det startade varje gång diskussionen om enhörningar verkligen finns på riktigt. Rapporterna har dock varje gång visat sig gälla falska enhörningar. Vid ett tillfälle var det en helt vanlig häst iförd enhörningsperuk och löshorn. En annan gång var det en stackars get som vid ung ålder hade genomgått en kirurgisk operation, där de två hornen hade flyttats samman till huvudets mitt för att efterlikna ett enhörningshorn. Även dessa fall genomskådades och det har hittills aldrig dokumenterats om en enhörning som inte visade sig vara en utklädd variant. Det kommer fortfarande in tips lite då och då vilket startar stora debatter i tidningarna. Vi människor vill helt enkelt verkligen att dessa mystiska väsen ska existera på riktigt. Inte så konstigt, tänk dig själv att ha ett stall med en livs levande enhörning i. Hur grymt hade inte det varit? Det hade ju verkligen fått grannarnas hästar att framstå som små myror.